Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561
SEO | IT-utveckling och internetmarknadsföring
Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561

CategorySEO

SEO är olika metoder och tekniker som tillämpas på webbplatser för att göra dessa tillgängliga för internetanvändare och sökmotorer. Sökmotoroptimering av texter, länkar, bilder och annat sökbart innehåll på webbplatser eller på specifika undersidor underlättar sökmotorernas genomsökning av webbplatser. Om innehållet är unikt, välskrivet och välstrukturerat och tillräckligt många är villiga att länka materialet kommer webbplatsen ges en bra placering i sökresultatet.

Synlighet på internet – sökmotoroptimeringens grunder

Länkar Struktur Nytänkande
Ett logiskt länksystem underlättar navigeringen på sidan

En viktig grundbult inom all sökmotoroptimering är länkar. Det är inte någon hemlighet att länkar förbättrar din synlighet i sökmotorer. Faktum är att det måste finnas minst en genväg från en extern sida som leder till din webbplats för att den skall indexeras av Google, Yahoo, Bing och alla andra söktjänster på Internet.

Länkar hjälper även till att positionsbestämma var din webbplats skall ranka i sökresultatet. En stor del av arbetet med att sökmotoroptimerar en sida, handlar därför just om att se över både interna och externa genvägar.

En genomgående bra struktur ger ordning och reda, vilket gör webbplatsen lättnavigerad

Den kanske viktigaste faktorn inom sökmotoroptimering handlar om att skapa struktur. Att förse webbplasten med en ren, logisk och lättnavigerad struktur vad gäller såväl menyer som sammanlänkningar, är avgörande för hur omtyckt webbsidan kommer att bli av både besökare och sökmotorer.

Viktigt är även att texter, bilder och annat innehåll strukturerar, markeras och kategoriseras så att användaren lätt hittar den information som eftersöks. Ett utmärkande kännetecken för en duktig sökmotoroptimerare, är att denne lägger mycket fokus på att skapa optimerade titlar, precis rubriksättning och ankartexter som hjälper användaren hitta rätt.

Det krävs mod och uppfinningsrikedom för att bli en sökmotorptimerare av stora mått

Internet är inte en statisk värld. Nej, Internet är en synnerligen dynamisk plats stadd under ständig förändring. För att möta behovet hos miljontals användare, arbetar sökmotorerna med att ständigt förbättra sina söktjänster. Idag går Google i bräschen för denna utveckling, imorgon kanske det är någon annan.

Ett ödmjukt och innovativt förhållningsätt är ett måste för den som vill ägna sig åt sökmotoroptimering också i framtiden! Villkoren förändras snabbt och det gäller att vara anpassningsbar och alltid söka förbättra och förfina sin verktygslåda och finjustera sina tekniker för att behålla sin position i sökresultatet.

Google lanserar Panda 4.0

För Google pågår ständigt arbetet med att försöka förfina och förbättra sökresultaten. Idag bekräftade Matt Cutts via Twitter att Google har börjat rulla ut en ny uppdatering som går under beteckningen Panda 4.0. Syftet med uppdateringen är att klämma åt webbplatser med undermåligt innehåll. Exakt hur Panda 4.0 uppdateringen är tänkt att verka förbättrande på resultaten återstår fortfarande att se, men jag är nog knappast ensam om att känna både förväntan och olust inför vad som komma skall.

Matt Cutts Panda Twitter

Inte en helt oväntad uppdatering

Att Google väljer att släppa en ny uppdatering just nu, sker inte fullständigt oväntat. Sökmotorn har flera gånger tidigare lanserat sina uppdateringar framåt vårkanten och dessutom tecknen funnits där, att något varit i görningen.

Mest iögonfallande har antalet webbplatser som ”släppts” ur Googles Penguin filter varit. Bland annat har jag noterat att flera sidor om lån som tidigare bestraffats nu åter är tillbaka och rankar på sökord som ”låna pengar”.

Nu blir det spännande att se vad den nya uppdateringen och i vilken grad den kommer förändra sökresultaten.

Går det att blogga sig ur ett Google straff?

Sedan något år tillbaka i tiden underpresterar internetarbete.se samt den här underdomänen projekt.internetarbete.se rejält i Googles sökresultat. Personligen är jag övertygad om att webbplatsen fastnat i ett av Googles många olika filter. Troligtvis beror bestraffningen på en eller ett par dåliga inlänkar samt möjligtvis ett par sämre utlänkar, helt rör det sig troligtvis som onaturligt länkbygge.

Den vanliga, rekommenderade vägen att gå, är att börja plocka bort de dåliga inlänkarna, eventuellt använda Disavow tool och sedan göra ett Reconsideration Requests.  Min plan är istället att försöka blogga mig ur straffet, för att undersöka om det går att väga upp dåliga länkar genom att arbeta aktivt med sidan.  Om jag förstått det hela rätt, finns det två typer av filter, automatiska och manuella. Om det rör sig om det senare kommer det troligtvis inte att räcka med att enbart blogga aktivt, handlar det om någon form av automatiskt filter kan det eventuellt kanske vara tillräckligt?

Planen är i varje fall att under en tid försöka skriva ett par inlägg varje vecka för att se vad som händer.

Min erfarenhet av att ta mig ur Googles straff

Ska redan nu erkänna att jag har 0% erfarenhet av att ta en straffad webbplats ur filter, utan jag har hela tiden valt att mer eller mindre överge webbplatser som straffats för att istället ägna tiden åt nya projekt. Men det känns om att det är på tiden att försöka lära sig lite mer om hur dessa straff fungerar och vilka möjliga vägar som finns att gå, om man vill göra avkall från tidigare försyndelser.

SEO Sunday troligtvis boven i dramat

Hur det kommer sig att denna blogg hamnade i ett eller flera av Googles filter är svårt att veta exakt, men troligtvis kan det haft att göra med SEO-Sunday arrangemangen som jag oförsiktigt deltog i för ett par år sedan. Sedan dess har mer eller mindre samtliga av de sajter som jag ställde upp med där blivit straffade på ett eller annat vis, vilket egentligen inte är speciellt konstigt då det faktiskt rörde sig om organiserade länkbyten som strider mot Googles riktlinjer.

En annan tänkbar orsak till att denna blogg fallit som en fura, är att jag pre- panda/penguin byggde mycket länkar med exakta ankartexter, vilket numera mer eller mindre är en garanti för att man skall hamna på Googles skitlista.

Penguin 2.0 är i rullning

I natt hände det som många av oss gått och väntat på, Google lanserade sin Penguin 2.0 uppdatering. Detta bekräftade Matt Cuts i natt. Redan vid midnatt märktes kraftiga svängningar i sökresultatet där sidor hejvilt kastades upp och ner. Intressant nog tycks denna blogg samt hela domänen internetarbete.se vara den webbplats som drabbats hårdast för min del. Övriga webbplatser tycks endast marginellt ha påverkats så långe. Men då skall man vara medveten om att uppdateringen precis börjat, så tyvärr är det inte läge att pusta ut ännu.

Kommer vi se fler förändringar i sökresultatet

Det finns en uppenbar risk att det under de närmaste dagarna kommer komma flera nya uppdateringar eller snarare kalibreringar av den nya algoritmen. Sedan är det nog bara att vänja sig vid att Penguin blir en levande del av Google.  Samtidigt hintar Matt Cutts, Googles spambekämpare no.1 att det kan bli tala om att skruva upp styrkan på Pingvinen.

Google Penguin version 2

Enligt Matts Cutts på Google kan Penguin göras starkare..

Internetarbete.se tycks ha ”straffats” men varför?

Gemensamt för denna blogg och min sida om att tjäna pengar är att de både tappat ett flertal positioner i sökresultatet. Tydligaste fallet är för sökordet ”sökmotoroptimering” för denna sida, där sidan trillat långt ner i sökresultatet.  Liknande tendenser ser jag för internetarbete.se om än ett inte lika kraftigt fall, men där tycks även undersidorna fått sig en törn, vilket (ännu så länge) inte är fallet med denna sida. Tydligt är hur som helst att webbplatserna tappat flera positioner i samband med Penguin 2.0.

Frågan är vad detta beror på. Nu är jag väl medveten om att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad som har hänt. Men om man får spekulera lite, så tror jag att det framförallt handlar om att dessa båda sajter har för få starka inlänkar/för många svaga samt för många exakta ankartexter. Dessutom är det inte alls omöjligt att det rör sig om en ”bestraffning” för gamla synder. Har nämligen blivit mycket mer försiktig och förhoppningsvis lite bättre på att bygga länkar sedan en tid tillbaka, men gamla länkar ligger ju kvar och framförallt har jag inte sett till att bygga tillräckligt många nya starka förtroendegivande länkar till mina sajter.

 

Det snackas mycket om kvalitet

Under en längre tid har har en ganska stor skara sökmotoroptimerare propagerat för att kvalitet är det som gäller när man bygger sidor. Så länge man skapar bra webbplatser av hög kvalitet kommer Google att premiera dessa genom att tilldela dem en framskjuten placering. Men stämmer verkligen detta?

En som tog saken i sina egna händer är sökmotoroptimeraren Simon Nyström som ville ta reda på om Google verkligen lever som man lär. Han bestämde sig för att försöka skapa en transparent sajt av hög kvalitet inom den mycket omtalade nischen smslån. I det aktuella fallet valde Nyström att skriva om smslån ur ett sökmotoroptimeringsperspektiv och lyckades på detta vis skapa en del intresse bland andra sökmotoroptimerings kollegor som valde att länka sidan billigtsmslan.se. Förhoppningen var att det nyvunna intresset för sidan skulle leda till en klättring i sökresultatet där den slutligen skulle ranka i topp för attraktiva sökord inom lån. Efter ett antal tappra försök, bestämde han sig för att avblåsa projektet då det tycks lönlöst. Nyström når slutsatsen att Google inte alltid premierar den som satsar på kvalitetsinnehåll.

Detta är förmodligen helt sant, det finns flera exempel på hur sidor som egentligen inte ”borde” ranka i topp ändå gör det. Samtidigt saknas ofta en vettig debatt om vad som är kvalitet och vad som inte är det. I detta fall är målgruppen personer som söker efter smslån i hopp om att snabbt få pengar på kontot, då är kvalitet i form av exempelvis varningstexter, goda råd, smslån kopplat till sökmotoroptimering samt icke-spammiga länkprofiler troligtvis av mindre intresse. Den som söker lån eftersöker sannolik snabba, säker och enkla jämförelser. Därmed inte sagt att Nyström har fel i sina slutsatser, Google är inte alltid särskilt bra på att avgöra vad som är skräp och vad som är kvalitet. Men det går alltid att diskutera vad kvalitet egentligen är.