Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561
Dåliga länkar, skadar din rankning – IT-utveckling och internetmarknadsföring
Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561

Dåliga länkar, skadar din rankning

Det är allmän kännedom att länkar är av betydelse för hur din sida placerar sig i Googles sökresultat. Starka, relevanta länkar som publiceras på rätt sida och vid rätt tid, kan de din webbplats en enorm skjuts i resultatlistan.  På samma vis kan dåliga länkar (spam-länkar) som riktas mot din sida göra att din sajt faktiskt tappar i ranking.  Ämnet negativ SEO, det vill säga att man aktivt ägnar sig åt att påverka en sidas positionering i sökmotorer i negativ riktning. Man kan exempelvis försök att sänka sidans ranking genom att rikta en större mängd otillförlitliga länkar mot sidan.

Huruvida detta fungerar eller ej är något har diskuterats flitigt på SEO-forum.se och sökmotoroptimerare har skrivit inlägg om detta. Själv känner jag mig ganska övertygad om att det på kort sikt faktiskt kan fungera, men negativ SEO kan lika väl bli till positiv sökmotoroptimering av en webbplats på längre sikt.

Även vem du länkar påverkar din ranking

Kanske ännu större betydelse eller i varje fall lika stor betydelse för hur populär din sida är i Googles ögon, är vem du länkar och hur du länkar dem. Google ogillar alla former av försäljningar av länkar, länkbyten och potentiellt farliga sidor samt gambling, sex och våld.

Men faktum är att det inte behöver vara en så särskilt dålig som man länkar till för att Google skall ogilla länken, om sidan du länkar till inte passar in i Googles bild av vilka sidor som borde vara relevanta för din artikel och din sida, kan denna länk tolkas som spam eller bara som en dålig länk.  Eventuellt hände detta mig, vid mitt senaste inlägg här på sidan, som ni kan se var inläggets enda länk riktad mot en liten satellitsida inom den av Google ogillade nischen casino, dagen efter publicering hade jag åkt ner tjugo placeringar för sökordet sökmotoroptimering.  Nu kan ju detta ha berott på något annat, men jag tycker mig notera att länkarna ut från sidan har allt större betydelse för hur sidan rankar därför extra viktigt att ha en så blandad och naturlig länkbild som möjligt.

Att länka straffade sidor eller sidor som har mycket lågt anseende eller förtroende hos Google kan också påverka din sidas anseende i en negativ riktning. Personligen tycker jag mig ha sett tydliga bevis på att Google verkligen gillar vissa webbplatser, vilket gör att sajtens alla sidor samt undersidor rankar förvånansvärt bra (över förväntan), medan vissa sidor nedgraderas även om innehållet ibland är betydligt bättre på dessa sidor. Min gissning är att detta beror mycket på hur sidans interna och externa länkschema ser ut.

Google Penguin

När Google Penguin äntrade banan drabbades ett par av mina mer innehållsrika sajter negativt, gemensamt för dessa var att jag satsat mycket på att bygga rikligt med interna-länkar sidorna emellan. På dessa sidor använde jag mig i stor utsträckning av exakta nyckelord, på en av dessa sidor har jag valt att plocka bort mer eller mindre alla sådana länkar alternativt skriva om dem, men webbplatsen rankar fortfarande dåligt. Det känns som det är svårt att få tillbaka samma höga förtroende från Google, när man en gång nedgraderats. Något som stödjer denna tes, är att en del nya webbplatser, rankar oförskämt bra och ibland känns det som att det är lite slump iblandat i vilka sidor som hamnar i gräddfilen.

 Algoritm eller delvis slump?

Kanske finns det en tydlig algoritm som styr denna ranking och att det går att bygga i det närmaste ”perfekta webbplatser”, men vad jag har sett så tycks Googles vägar var outgrundliga. Att plagiera texter (från exempelvis Wikipedia) rakt av tycks t.ex. sällan vara ett problem för din sajt-ranking, istället kan dessa sidor komma att ranka oförskämt bra, att däremot bara skriva om en text lite lätt, kan göra att din sida rankar sämre än om du helt sonika kopierar materialet. Dessa påståenden baserar visserligen enbart på mina egna iakttagelser och inte på någon större studie.

5 kommentarer

 1. Bra inlägg. Att länka till andra webbsidor kan också vara positivt om mottagaren är relevant och har ett stort förtroende av google. Så utgående länkar kan vara både dåligt, bra, eller neutralt. Skriva gärna en artikel om hur man kan få högre trust av google via on page-förbättringar 🙂

  • admin

   september 29, 2012 kl. 1:36 e m

   Tack för din kommentar Kim, beklagar att jag slarvat med att svara.

   Hade gärna skrivit om ämnet hur man kan få högre trust av google via on page-förbättringar , men tyvärr är jag nog inte rätt man för detta. Skulle dock väldigt gärna läs och lära mig mer om det, så hör gärna av dig om du hittar en sådan artikel eller själv skriver om ämnet 😉

 2. Tack för ett bra inlägg. Är lite nyfiken på hur det har gått för dina Penguin drabbade sajter nu efter några månader och senaste uppdateringen för några dagar sedan.

  • admin

   januari 10, 2013 kl. 4:19 e m

   Hallå du, nej de sidor som togs av Pengvinen förblir nog borta för alltid. Har kastat bort dessa sidor!

 3. Jag skrattade lite för mig själv när jag var inne på en köp och sälj sajt då jag såg:
  10 000 backlinks för 100kr (Kan delas upp under 2 veckor).

  Nej tack! 😉

  Bra inlägg förövrigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *