Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561
Du är googlad – Johan Ripås dokumentär om vikten att synas – IT-utveckling och internetmarknadsföring
Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561

Du är googlad – Johan Ripås dokumentär om vikten att synas

Den som intresserat sig för SVT:s satsning Johan Ripås – Du är googlad, ur ett sökmotoroptimerings perspektiv, har högst sannolikt trillat på  ett eller flera av mina inlägg om Ripås.  Själv har jag försökt följa vad andra skrivit och inte skrivit om dokumentären Du är googlad och Johan Ripås egen digitala kamp på internet.

Reflektioner kring Johan Ripås dokumentär Du är googladUppenbarligen är våra digitala identiteter och rykteshantering på nätet ämnen som berör och intresserar många. Debatten om att synas eller inte synas på internet drog i gång långt innan Du är googlad sändes i SVT 2 den 22 Mars 2012 och den lär fortsätta ett bra tag. I efterdyningarna av det mycket uppmärksammade programmet, kan det vara läge att filosofera lite över vad Du är googlad och historien om Tina AX, Bengt Gangemi och Johan Ripås lärt oss. Sedan vill jag även ge en egen liten reflektion kring vad spektaklet kring Alex Schulman, Johan Ripås och Nikke Lindqvist  inneburit för mig, i egenskap av sökmotoroptimerare.

Digital identitet i fokus

Vare sig vi tycker om det eller ej, är det uppenbarligen som så att både företag och privatpersoner googlar namn för att kolla upp individers bakgrund och leverne. Vilken information vår digitala identitet återger, är därför av stor betydelse för hur vi kommer att uppfattas av vår omgivning.  Att vi via våra digitala identiteter, på detta vis obönhörligen kastas ut i offentlighetens sken, både skrämmer och lockar på en och samma gång.

Det är denna komplexa och nya verklighet som Johan Ripås valt att skildra i sin nya dokumentär om våra digitala identiteter på internet. I Du är googlad lyfts problematiken kring att synas i sökmotorer på ett oönskat vis, att sakna nät-närvaro och inte synas samt vilka förödande konsekvenser exponering och ofördelaktiga sökträffar kan ha.

För Tina AX, Bengt Gangemi och även för Johan Ripås själv, var den information syntes i sökmotorer oönskad och har uppenbarligen åsamkat dem personligt lidande både privat och offentligt. Det är lätt för gemene man att relatera till och förstå hur förödande det skulle vara för en själv, att hamna i denna typ av situation.

Dokument inifrån Du är googlad lyckas bortom allt tvivel med att påvisa vilken makt sökresultatet har över våra liv.  Så långt finns det egentligen inget att diskutera eller analysera.

Slutsatsen som kan dras är att vår tillvaro har förändras och att vi måste anpassa oss till de nya omständigheterna. Men vilka lärdomar går det egentligen att dra av Du är googlad och dess ”offer” Tina Ax och Bengt Gangemi samt fallet Johan Ripås?

Lärdomar

Som jag ser det presenteras i huvudsak två lärorika perspektiv i du är googlad .

Det första, är att du bör, för att inte säga måste, se till att själv synas på nätet och därigenom ta kontroll över din digitala identitet. Kanske kan du inte vinna kontroll över hela sökresultatet, men genom att vara aktiv på nätet kan du förändra sökresultatet och förmedla din egen röst. Johan Ripås digitala kamp är ett utmärkt exempel på att detta faktiskt fungerar.

Det andra perspektivet som i all hast lyfts fram, antyder att vi befinner oss i brytningen mellan en analog- och digitalvärld. Det skrivna ordet har av tradition värderats väldigt högt, samtidigt som vi på nätet använder oss av skrift på ett helt nytt vis. I du är Googlad förekommer en intressant liknelse, där internet liknas vid ett skvallertorg där det senaste skvallret avhandlas och sprids till höger och vänster. Kanske behöver vi omvärdera vår syn på det skrivna ordet och lära oss betrakta den information vi finner på bloggar, forum och i artiklar med andra ögon.

Personlig reflektion

Efter att ha sett Johan Ripås dokumentär, ser jag på Google med delvis nya och friska ögon. Något som jag förundras över är den nästintill totala avsaknaden av källkritik på nätet samt vilken enorm makt, kanske inte främst den som behärskar sökmotoroptimering besitter utan snarare mobben och pöbeln.

För mig personligen har historien om Johan Ripås  främst inneburit en möjlighet att testa mina kunskaper inom sökmotoroptimering i förhållande till några av landets främsta. Dessutom har det varit ett utmärkt tillfälle att studera hur det mediala Sverige och delar av SEO-branschen fungerar.

De två inlägg jag häromveckan författade om Johan Ripås och Du är googlad lyckades klättra en bra bit upp i sökresultatet.  Detta upplever jag givetvis som något av seger, men till skillnad från andra sökmotoroptimerare kan jag inte påstå att jag vunnit något särskilt på att ”synas” för sökordet.  Det var inte heller av den anledningen som jag gav mig in i kampen om att ranka för ”Johan Ripås”, ”du är googlad” och därtill hörande relevanta sökfraser.   Mitt intresse låg istället i att undersöka hur väl jag kan hävda mig inom sökmotoroptimering – rent tekniskt.

Men givetvis ser jag den exponering av mig själv som mina inlägg sannolikt har gett mig inom SEO-branschen, som en positiv bieffekt. I avsaknad av en massa naturliga fans som länkar och kommenterar mina inlägg, ger denna typ av tillfälle givetvis en möjlighet att synas och märkas.

För den som är intresserad av de tekniska detaljerna bakom mina inlägg så kan jag berätta att hela mitt arbete med att ranka för söktermerna ”Johan Ripås” samt ”Du är googlad” bestod av mindre än tio inlänkar allt som allt. Avslutningsvis vill jag även tillägga att jag inte har för avsikt att bygga några fler länkar till dessa inlägg hädanefter, utan detta blir mitt sista inlägg beträffande herr Johan Ripås och det intressanta programmet Du är googlad!

3 kommentarer

 1. Trevligt med en uppföljning! Jag har en liknande i ”pipan” för mitt eget engagemang kring Johan och Nikkes äventyr och dokumentären det resulterade i. Vet inte om det var mig du tänkte på när du skrev att du inte vunnit något speciellt på att synas för sökfrasen. Jag skrev ju att jag vunnit en del på min rapportering i http://www.bingmert.se/jag-tar-min-ripas-ur-skolan och det var helt och hållet på det personliga planet – det låg inget kommersiellt värde i besökaranstormningen. Däremot har jag fått kontakt med flera människor jag annars troligen inte skulle haft kontakt med, jag har uppnått nya mål för min blogg, jag har fått dussintals nya spännande followers på Twitter och telefonen har rentav ringt några gånger från folk som vill ha hjälp på olika sätt inom SEO-området.

  Att kliva ur sökresultatet visade sig inte vara så lätt som jag föreställt mig. Jag fick såpass mycket oväntad länkkraft i och med att jag blev huvudpersonen i ”de utomstående” som trängde sig in i Johans sökresultat att Google nu till och med skapat en egen titel på mitt ursprungliga blogginlägg. Det nämner inte längre Johan med fullständigt namn i titeln, men vid sökningar är det just hans namn som är titelfält. En kul lärdom i sig – och det väcker nya frågeställningar (kan man ”skapa” titlar åt sidor genom att länka nyckelordskoncentrerat?). Nikke hade en teori om att titeln åtminstone tidigare måste ha innehållit nyckelordet och det kan ligga något i det, annars skulle det gå att missbruka.

  • admin

   april 4, 2012 kl. 10:46 e m

   Bingmert, tack för en lång och ordentlig kommentar! Kul att höra att historien inneburit en del, vad det verkar, positiv uppmärksamhet!

   Angående vad man vunnit på att synas för sökfrasen, så syftade jag nog delvis på det som du beskriver. Jag tolkade, ditt inlägg ”Jag tar min Ripås ur skola” som att du författat dina inlägg i syfte att få den uppmärksamhet som du också sedermera fick.

   I mitt fall handlade det i huvudsak om att testa mina kunskaper inom sökmotoroptimering, av den anledningen tycker jag att efterspelet är minst lika intressant. Hur länge ligger mina inlägg kvar, osv. Intressant tycker jag även det är att detta inlägg lagt sig så högt upp i sökresultatet. Tror inte att jag gjort mer än 3-5 länkar till de här inlägget, men det kan ju givetvis vara en tillfällig ”flux” i sökresultatet och imorgon befinner sig inlägget högst upp på sida 5 😉

   Men att jag valde att forumlera mig som jag gjorde, handlar nog ännu mer om att jag ville förtydliga att jag inte skapade inlägg för att motarbeta någons arbete.

   Sedan gillar jag inte riktigt uttrycket ”opportunist” (för mig har det en negativ innebörd oavsett hur det används), därför ville jag förtydliga att det för mig främst handlade om att testa min förmåga som sökmotoroptimerare rent ”tekniskt”.

   Intressant fenomen det du beskriver. Dock ser jag inte de som du beskriver. Men det kanske är tillfälligt så, google är ju ganska föränderligt om man säger så.

   Blir intressant att läsa dina reflektioner när de väl presenteras på din blogg!

   /Fredrik

   • Jag tror våra initiala skäl att skriva om Ripås var snarlika. Jag gjorde det också av nyfikenhet på hur långt upp mitt inlägg kunde komma, men också som en helt ärlig reflektion och i någon mån recension av Nikkes arbete. Sedan blev ju utvecklingen annorlunda för mig när jag blev såpass insyltad i och med min förstaplats. Men som sagt, mer om det i ett inlägg under påsken.

    Vad beträffar dagens sökresultat så fick mitt inlägg tillbaks sin egen titel någon gång efter att jag skrev min första kommentar här, så det stämmer, numera heter det ”Nikke och Johan…” även här. Igår stod det ”Johan Ripås – Bingmert” eller något snarlikt. Så har det varit under någon vecka.

    Att det här inlägget nu ligger högt upp känns relevant. Det ligger rätt i tiden, på rätt sajt, länkas inom rätt ”moln” av relaterade sajter, har färskt datum och du har ju onekligen tumme med on-site-SEO:n, så det förvånar inte. Sedan kommer det ju in någon här och envisas med att skriva kommentarer och därmed förstärka vikten.. 🙂

    Det är för övrigt en sak jag saknar i Johans egen satsning. Jag respekterar Nikke och hans långsiktiga ”naturliga” plan – och inser det besvärliga med att optimera en rätt motvillig klient mitt i solskenet, men det finns en del att göra vad gäller on-page och länkbygge. Kanske är det en del i strategin (eller ren lathet från Johans sida) att avstå från det, men lite fler egenägda domäner/sajter och därmed länknätverk skulle nog gynna honom.

    (Tack förresten för att du tog dig tid att läsa/korrigera en miss i mitt inlägg. Saknar alltid förhandsgranska/redigera i redan postade kommentarer. Det suger att faktiskt se syftningsfel, stavfel och liknande och bara kunna vänta på att få dem publicerade)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *