I går kväll noterade jag att det hade skett stora förändringar i sökresultatet med avseende på ett av de många ”nyckelord” jag hoppas få en av mina sidor att ranka för. Vi lite närmre granskning upptäckte jag till min förskräckelse att ett stort antal av mina undersidor hade rasat rejält i sökresultatet. Flera sidor på faktatexter.se som stabilt legat på första sida i Google de senaste veckorna eller till och med månaderna hade nu hastigt och (för mitt vidkommande) mindre lustigt tagit ett par kliv tillbaka i den populära sökmotorns resultatlista.

När jag vaknade denna morgon hoppades jag innerligt att det hela rörde sig om en ”mardröm” och att allt bara var inbillning, dessvärre visade morgonens sökning att så inte var fallet. Det tycks röra sig om en bestående försämrad ranking och inte om någon form av tillfälligt google-dans (nu vet man förstås aldrig riktig med Google, dess vägar ter sig ibland outgrundliga).

Vad beror förändringarna på?

Under en längre tid har det även viskats om att Google kommer förändra sin syn på sökmotoroptimering av webbplatser. Det har hävdats att effekterna av denna typ av optimeringsarbete i framtiden inte kommer att vara lika påtagliga som det varit hitintills, kanske är det rent av detta vi upplever just nu?

Uppenbarligen är jag in te ensam om att ha uppmärksamt de plötsliga förändringarna. På seo-forum.se har det skumma beteendet redan hunnit diskuteras del.  Exakt vad som har inträffat och vad som egentligen förändrats är fortsatt oklart, men förslagsvis har sökresultaten påverkats av de nya förändringar som Google valt att implementera. Det hela rör sig om en uppdatering som skall verka för att förbättra den allmänna kvalitén på resultaten i serpen. Uppdateringen är riktad mot spam-sidor av låg kvalité och från Googles håll hoppas man uppenbarligen göra sig av med hemsidor som brukar black-hat tekniker i syfte att prestera bättre i sökresultatlistan.

Enligt rapporter skall blogg.se vara en av de största förlorarna i samband med denna uppdatering. Webbplatsen tycks ha filtrerats bort från flera sökningar där artiklar och inlägg från blogg.se tidigare placerade sig högt i resultatlistan.

Som sagt så är det fortfarande något ovisst, vad som egentligen har ändrats Jag kommer att uppdatera den här sidan när det finns mer information att tillgå beträffande de förändringar som just nu sker i Google.

Uppdatering den 2012-04-27 : Som utlovat kommer här en uppdatering kring den senaste tidens förändringar i Googles rankningssystem. Nu har uppdateringen namngivits och kallas för Google Penguin, detta är den mer omfattande omdaningen som den välkända sökmotorn gjort sedan Panda uppdateringen ifjol. Enligt uppgift skall hela patchen ha rullats ut vid det här laget, men kanske kan några efterdyningar vara att vänta. Jag vill även passa på att rekommendera artikeln Google Penguin är här, skriven av Fredrik Johansson på mejo.se, varifrån jag hämtat informationen till denna uppdatering.

Vilka konsekvenser kan dessa ändringar tänkas få

Om förändringen som skapats verkligen lyckas med att förbättra innehållet i sökresultatet återstår att se. Ännu så länge kan jag inte direkt påstå att jag är övertygad om att förändringen verkligen förbättrat sökresultatets innehåll eller ej, men som sagt återstår det väl att se. Kanske kommer de kommande dagarna innebära att än större förändringar inträffar, personligen hoppas jag (och säker många med mig) att så inte är fallet, , men det är svårt att sia om i dagsläget.  Dock kommer jag mer än väl ihåg hur Googles panda-uppdatering pågick under ett par dagar och nära nog slog i sönder mina drömmar om att tjäna pengar på internet, bara att hålla tummarna att återverkningarna av dessa förändringar inte blir lika påtagliga.

Även om mina webbplatser ännu så länge enbart tycks ha påverkats i mycket liten skala av förändringarna, väljer jag ändå att se dessa ändringar som en förvarning för vad som komma skall. För att minska risken att ”straffas” av Google planerar jag därför att se över mina rutiner inte minst vad gäller länkbygge, men också hur jag författar artiklar och blogginlägg. Något som jag tycker mig se är att relevans enligt min mening är något överskattat, vad som är betydligt viktigare, är att bygga länkar från sidor med högt förtroende, vara så transparent som möjligt, samt att se till så att man sprider sina länkkällor. Min känsla är att det till varje pris gäller att hålla sig undan ”länk farmens” förbannelse.

Vad tror ni om det hela och kommer ni att vidta några aktiva åtgärder eller förändra er sätt att arbeta med sökmotoroptimering av webbplatser?


Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-includes/formatting.php on line 4819