I början av detta år, närmare bestämt den 7 januari 2012, publicerade jag en text med mina mål inom internetmarknadsföring under detta år. Nu när året snart är över, har det blivit dags att summera verksamheten och värdera måluppfyllelsen.

Håll tillgodo, så här gick det:

Ökade intäkter som affiliate

Pengar är ett intresse som jag skulle gissa förenar de flesta av denna sidas besökare.  Därför kan det ju vara läge att börja med en liten redogörelse för hur det gångna året gick rent ekonomiskt. Den korta versionen är att det gick riktigt bra, intäkterna i slutet av året är 100-tals procent högre än året innan och numera kommer omkring 60-80% av mina inkomster från affiliatemarknadsföring. Tidigare tjänade jag främst mina pengar på Adsense, men under hela året har jag arbetat aktivt för att dra in en större del av mina pengar som affiliate – vilket verkligen gett utdelning.   Dock lyckades jag inte dra in några pengar som direktannonsör – kanske lyckas jag med detta under 2013.

Egenföretagare

Mitt främsta mål för 2012 var att dra igång en enskild firma. Detta är något som jag såg till att göra i början av året. Att jag valde enskild firma istället för att upprätta ett aktiebolag, beror dels på att jag var mer eller mindre pank i inledningen av året samt att jag hade precis noll procent koll på vad det innebär att driva ett företag.

Efter nästan ett helt år som egenföretagare, känner jag mig alltjämt väldigt grön. Bland annat återstår det att göra årsredovisning för min internetverksamhet, något som jag ser framemot med skräckblandad förtjusningen. Hoppas på att allt skall falla på plats lättare än vad jag tror, men inser samtidigt att det är hög tid att ta tag i detta i början av nästa år.

Färre och större sajter

En annan uttalad målsättning för det snart fullständigt avverkade året, var att sträva efter att arbeta kvalitetsförbättrande. Detta arbete måste givetvis ses långsiktigt – det är svårt att skapa kvalitetssajter under tidspress.  Samtidigt kan jag inte annat än känna mig nöjd med de prioriteringar som jag valt att göra. Istället för att bygga många små webbplatser (MFA-sidor) har fokus istället varit på att bygga upp ett fåtal större sidor. Detta har bland annat bidragit till att inkomsterna ökat markant.

Bygga länkkraft från egna resurser

En förutsättning för att lyckas med marknadsföring via webbplatser idag på internet, är att man kan förse webbsidorna med länkkraft. Att bygga upp ett eget länknätverk av bloggar och hemsidor är något jag ägnade mycket tid, inte minst i början av året.

Eftersom jag vid starten helt saknade pengar (läs var pank), valde jag att använda mig av en alternativ väg. Istället för att snappa gamla domäner, har jag under det gångna året registerat en mängd bloggar via olika gratis bloggtjänster så som blogspot, devote, bloggplatsen, mfl.  Med hjälp av dessa bloggar samt ett antal andra har jag lyckats bygga ihop ett relativt stort nätverk av webbplatser, som används för länkbyten och att bygga länkar till olika sidor. Dock finns det ett behov av ytterligare länkkraft för att verkligen kunna utmana tuffa konkurrenter.

Sprida ut sajter på flera IP

Att sprida ut mina sidor över flera olika IP var något som jag hade bestämt mig för att göra. Under 2012 upprättade jag därför ytterligare webbhotell hos Manufrog. I dagsläget har jag mina sajter utspridda hos 3 olika webbleverantörer och måste säga att jag överlag varit väldigt nöjd med alla. Det är egentligen bara en webbplats som jag haft upprepade problem med och det är min shoppingsida, shoppare.se, som stundtals varit olidligt långsam. Men detta beror inte bara på att webbhotellens prestanda är begränsad, utan istället på att sidan är halvdåligt programmerad.

2012 inte ett socialt år

I början av året hade jag stora förhoppningar på att bli en aktiv brukare av socialmedia och synas mer på Twitter, Facebook och andra sociala plattformar.  Denna målsättning har jag tyvärr inte lyckats särskilt väl med. Detta beror framför allt på att jag inte tycker det är särskilt kul med dessa plattformar samt att jag inte är helt bekväm i denna miljö. Samtidigt har jag också förstått att det är genom dessa kanaler som man framför allt kan lära känna andra internetmarknadsförare lite bättre, något som jag verkligen känner att jag både vill, behöver och måste göra. För på längre sikt blir denna arbetsform lätt väldigt ensam och tråkig.

Vad 2012 lärde mig

Här är några lärdomar jag tillgodogjorde mig under 2012:

  • Det finns mycket pengar att tjäna som affiliate!
  • Pandan visade att mycket arbete snabbt kan vara förgäves och att ingen går säker.
  • Det är svårare än jag trodde att bli en del av sökmotoroptimerings-Sverige.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-includes/formatting.php on line 4819