Sajter i Googles berömda filter

Idag tänkte jag berätta historien om hur jag hamnade i ett av Googles många filter.

Kaffe och bullar

Det var en gång för inte så länge sedan, en man som började bygga en massa olika hemsidor. Först byggde han bara för att se vad som egentligen krävdes för att ranka så pass högt i Google, att besökare faktiskt hittade dit av sig själv. Men så upptäckte han med glädje att man även kunde tjäna pengar på bloggar. Med hjälp av Google Adsense fick han snart lite extra slantar som räckte till bulle och kaffe, ett par gånger i veckan.

Det var gott med bullar och kaffe tyckte mannen och han ville ha mer av den varan, så han började bygga fler och fler hemsidor. Han skrev om tapeter och om billiga fönster och en massa andra spännande ämnen.

Något han tidigt upptäckte var att länkar var något som var otroligt viktigt att ha, om man ville synas på nätet. Så han började bygga en massa länkar, inledningsvis byggde han med måtta och han var noga med att skriva riktiga kommentarer för att få sina valförtjänta inlänkar.

Genväg

Men efter ett tag började han tycka det var jobbigt att tänka ut bra kommentarer, det var ändå så mycket som skulle skrivas till alla de nya webbsidorna han byggde. Han blev allt slarvigare och när så plötsligt en konkurrent till hans sida om billiga fönster dök upp, och vill sno hans fin fina inkomster från Adsense, började han länk allt aggressivare och spam-igare. Han tänkte att om han skaffade länkar från precis alla de sidor som hans konkurrent skaffat länkar från, skulle konkurrenten inte ha en chans.

Boom

En dag när mannen var och hälsade på en vän, berättade mannen glatt att han visst drog in ganska mycket pengar och enkelt var det också minsann och han fortsatte skrytet och sa ”du vet, jag tjänar pengar just nu när vi pratar och spelar Playstation”. Kompisen var uppenbart imponerad, nu vill han se hur mannens sidor såg ut. Mannen tvekade inte en sekund, han googlade ”billiga fönster”, men när resultatlistan kom upp gick inte sidan billigafonster.n.nu att hitta någonstans.

Mannen anade oråd, han kände till att Google kunde straffa sidor som inte höll särskilt hög kvalitet eller om man gjort något annat fuffens. Kalla kårar rörde sig sakta ned för mannens rygg, han sökte i desperation efter tapeter-online.net men någon sida om tapeter stod inte att finna. Men så plötsligt, där var den ju längst upp på sida fem i resultatlistan. Han sökte kvickt efter Billiga fönster och visst samma sak där. Soffa.n.nu hur var det med den sidan då? Jo då, mannen kunde konstatera att också den låg och skvalpade någonstans i mitten av sida fem.

Några dagar senare tvingades ytterligare 5-6 av mannens sajter ner i resultatlistan. Mannen kände sig hjälplös eftersom han inte riktigt visste vad som hade hänt, visst han hade länkat lite dumt det visste han, men var det verkligen det? Eller var det någon som angivit honom? Han kände sig rädd och paranoid. Hur skulle han bygga sina sidor nu?

Idag har ungefär 2-3 månader avlöpt sedan tvångsnedflyttningarna skedde och mannen bygger åter sidor.Sidorna som fått en så kallad -50 Penalty sitter dessvärre fast i klistret och mannen har inte sett någon som helst tendens till att Googles klister skulle vara svagare än Karlssons. Men om mannen någon gång skulle finna ut ett sätt att ta sig ur denna prekära situation kommer han garanterat skriva om det här.

2 kommentarer

 1. Måste bara få påpeka att detta var ett minst sagt intressant inlägg! Dels för att den var skriven som en berättelse, vilket jag inte sett någon annan blog göra förut. Men även för det får en att bli påmind om hur lätt och suktande det kan vara att välja en utav alla dessa genvägar, men att det sällan lönar sig!

  Första inlägget man läser på denna bloggen gav verkligen ett riktigt gott intryck, så denna placerar vi i blogglistan omedelbart!

  Keep up the good work!

  • admin

   januari 2, 2012 kl 10:56 f m

   Tim, kul att du hittat hit och gillade vad du fann. Tack för de uppmuntrande orden, det uppskattas!

   Visst är det lockande med genvägar, sen känns som att många som sysslar med sökmotoroptimering provar att tänja på gränserna lite. På det hela taget ser jag det som lärorikt att hamna i dessa filter, enda problemet är att jag ännu inte är helt klar över varför jag straffades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*