Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561
Sprid länkglädje på webben med dofollow-länkar – IT-utveckling och internetmarknadsföring
Notice: Undefined index: aiosp_cpostactive in /home/barnensbut/domains/internetarbete.se/public_html/projekt/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/aioseop_class.php on line 3561

Sprid länkglädje på webben med dofollow-länkar

Som somliga förmodligen eller skall jag säga kanske har noterat, har det dykt upp en lite bild som talar om att denna blogg numera är en dofollow blogg. Det betyder att den som kommenterar något av mina inlägg får del av den länkkraft denna webbsajt besitter, vilket är ganska trevligt eftersom det är den typ av länkar som främst hjälper dig att förbättra din position i sökmotorerna.

Sedan länge pågår en debatt huruvida man bör eller rentav skall se till att bloggen är dofollow, somliga är övertygande om detta medan andra anser att det finns uppenbara avigsidor med att låt kraften flöda vidare till andra sidor via länkarna.

Den främsta orsken till att många tvekar att möblera om deras sida till en dofollow-blogg, är förmodligen rädsla för drivor av spaminlägg. En obefogad och överdriven rädsla vågar jag påstå utan att själv drivit någon dofollow blogg innan idag, men med tanke på de många och goda möjligheter det finns att få hjälp med inläggsspam ser jag inte spam som en giltig anledning att avstå från dofollow.

En annan anledning att behålla nofollow kan tänkas vara att man inte ser någon anledning att hjälpa eventuella konkurrenter att förbättra sin ranking i SERPen. Själv har jag av detta skäl valt att behålla ”nofollow” på ett par av mina andra sidor.

Men det finns faktiskt uppenbara fördelar med att använda sig av dofollow i kommentars länkarna. Google tycker väldigt mycket om levande sidor som uppdateras ofta och där läsare deltar aktivt. Relevanta och insiktsfulla kommentarer är ett sätt att skapa en aktiv och användarvänlig sida. Genom att belöna dina läsare med en dofollow-länk, ökar sannolikheten att någon tar sig tid att författa ett bra inlägg. I slutänden vinner alla på dofollow, sajtägaren blir glad för den kvalitativa kommentaren och besökaren tackar för den fina länken.

Så fixade jag dofollow

Själv fixade jag till mina dofollow-länkar med hjälp av en gratis WordPress plugin vid namn NoFollow Free och har sedan valt att kombinera detta med Akismet spamskydd. Tog mig väl ca 5 minuter att installera och konfigurera. Svårare än så är det inte att sprida länkglädje över webben, kanske är din sida också redo att göra sig kvitt nofollow-attributet?

17 kommentarer

 1. Do-follow gillar vi!

  Om jag någon gång samlar tillräckligt med mod och skapar en egen blogg ska jag definitivt (åtminstone) ge pluginet en chans. Tror nämligen likadant som dig att det positiva som det medför väger tyngre än det negativa.

  • admin

   januari 2, 2012 kl. 10:47 f m

   Tack för ditt inlägg! Precis Dofollow lönar sig (vill jag tro) i längden. Klart du skall skaffa en egen blogg eller webbplats, om du är sugen på det.

 2. Jag kan inte heller riktigt förstå varför så många fortfarande har nofollow på sina kommentarer. Visst, spamkommentarer ökar men med Akismet så är det inga bekymmer. Pluginet tar nästintill hand om 99,9% av alla kassa kommentarer.

  Iallafall säger min erfarenhet det.

  Att man ”hjälper sina konkurrenter” bekymrar inte heller mig så mycket. Då får man helt enkelt kommentera mer aktivt på deras bloggar eller bygga fler länkar än dom gör. Svårare är det inte.

  Jag tycker att man alltid ska sträva efter att starta en diskussion när man har publicerat ett nytt inlägg. Dofollow länkar är ett perfekt ändamål för detta 🙂

  • admin

   januari 5, 2012 kl. 6:22 e m

   Bra synpunkter! Ska tänka på det där med att skriva inlägga och starta diskussion, ingen dum idé 😉 Precis som du säger verkar det som om Akismet städar undan mer eller mindre allt spam. Sen är det klart att kommentarer skall belönas med en riktigt länk.

   Men du, tillåter du att de som kommenterar använder sig av nyckelord istället för riktiga namn? Och hur har du valt att göra med länkar som leder till oönskade sidor?

 3. Man får tacka, har undrat länge varför inte min p2 sajt inte ger någonting till mina
  andra webbshoppar.Nu fattar jag, WP har nofollow från start ska omedelbart ladda
  ner detta plugin.

  Mvh
  Bengt

  • admin

   januari 5, 2012 kl. 6:01 e m

   Alla tiders Bengt, lycka till! Modererade bort din länk eftersom som sidan den länkar till inte uppfyller mina godtyckliga kvalitetskriterier. (plagierat-material vill jag ej länka till)

 4. Fler borde ta efter detta, det gynnar alla och enligt många även själva sajten där länkarna ligger!

 5. Intressant idé. Jag skall överväga att göra detta jag med..

  Tycks inte vara helt lätt att hitta do follow-bloggar, så frågan är hur folk kan se att min är do follow om jag ändrar? Jag vill inte göra ett stort nummer av det på sidan, för få av mina läsare är intresserade av SEO. Går det att konstatera att en sida har do follow-länkar utan att kolla i sidans källkod?
  Någon som har någon bra metod?

  • admin

   mars 2, 2012 kl. 12:14 e m

   Nej, känner faktiskt inte till någon sådan metod. Dock, är det ju möjligt att hitta en del bloggar som använder sig av dofollow med hjälp av Google.

 6. Min tanke är att Google vill se en naturlig sida. Om alla länkar till din sida är dofollow kommer detta upplevas som onaturligt och du straffas. Mao nofollow är lika viktigt för din seo som dofollow. Blandningen är bäst.

  • admin

   mars 26, 2012 kl. 9:47 e m

   Håller med dig helt och fullt! Att bara bygga dofollow är inte optimalt som det ser ut i dagsläget.

 7. Ja, man bör ha både delar, men oftast är de ev inlänkar man får från bloggar nofollow. Så detta är verkligen uppskattat. Verkar dock som Google blir msartare och smartare att se vilka länkar som är relevanta och därmed gäller det att hellre ha några starka länkar än många svaga.

  • admin

   juni 5, 2012 kl. 1:20 e m

   Kanske har du rätt i det Herr Ibana 😉 Själv blir jag inte riktigt klok på hur länkarna bedöms, undra om ett visst mått av ”slumpning” ingår i Googles system?

 8. Så här ett år efter att detta inlägg skrevs vore det intressant att höra en utvärdering. Har antalet kommentarer ökat? Har du fått mycket spam som du har raderat? Är kvalitén på inlägg sämre än tidigare? Etc. Man vet ju inte hur det blir förrän man har provat, och det har ju du gjort nu 🙂

  • admin

   januari 10, 2013 kl. 4:25 e m

   Har inte blivit mer spam, men fler kommentarer och då framförallt ganska korta 🙂 Alla inlägg håller kanske inte toppklass, men de hjälper till att hålla denna halvdöda-blogg levande.

   Vänligen Fredrik

 9. Bra artikel. Jag fick en chock när jag insåg att de flesta bloggar är nofollow. Själv fixade jag – hoppas jag – min egen wordpressblogg till dofollow. I mean, what’s the point otherwise 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *